Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Arbeidsongeschikt - Wat gebeurt er met je woning?

Zijn de maandelijkse kosten van de hypotheek nog steeds haalbaar als je niet meer in staat bent om te werken door arbeidsongeschiktheid? Werknemers hebben doorgaans recht op een WIA-uitkering, terwijl ondernemers zelf het risico moeten verzekeren.

Bij overlijden van een van de huiseigenaren wordt de hypotheek op het huis vaak gedeeltelijk of geheel afbetaald. Wat gebeurt er bij arbeidsongeschiktheid?

De maandlasten van een koophuis zijn afgestemd op het inkomen op het moment van het kopen van de woning. Maar het kan gebeuren dat het inkomen sterk daalt door arbeidsongeschikt te raken. Ook dan moeten de maandlasten nog steeds betaald worden. Het afdekken van het risico van het onbetaalbaar worden van de hypotheeklasten is vaak wel geregeld als een van de huiseigenaren overlijdt. In dat geval keert de overlijdensrisicoverzekering namelijk uit. Bij het arbeidsongeschikt raken bestaat er vaak wel recht op een uitkering, maar niet altijd.

Wat zijn de financiële gevolgen van het arbeidsongeschikt raken?

Werknemers hebben bij ziekte recht op doorbetaling van het loon door de werkgever. Deze plicht van de werkgever geldt voor een periode van twee jaren. Daarna kunnen werknemers onder voorwaarden en met restricties recht hebben op een WIA-uitkering. Het feit dat er recht bestaat op een uitkering wil nog niet zeggen dat er geen financiële problemen kunnen ontstaan. Ondernemers moeten de financiële risico’s van het arbeidsongeschikt raken zelf verzekeren. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dus noodzakelijk.

Zijn de maandlasten nog betaalbaar met een WIA-uitkering?

Binnen de WIA kent de hoogte van de uitkering veel afhankelijkheden. Bij blijvende arbeidsongeschiktheid bestaat er recht op een zogenaamde IVA-uitkering. Deze bedraagt 75 procent van het maandloon (er geldt wel een maximumbedrag). Als je volgens deskundigen nog deels kunt werken, heb je recht op een WGA-uitkering. In het slechtste geval heb je recht op een percentage van het minimumloon. Het percentage is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. Je kunt dus niet stellen dat je met een WIA-uitkering een degelijk vangnet hebt na het arbeidsongeschikt raken.

Hoe hebben ondernemers het geregeld met de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Veel ondernemers zijn niet verzekerd tegen het risico van het arbeidsongeschikt raken. In dat geval bestaat er geen recht op een uitkering. In het uiterste geval kun je bij de gemeente aankloppen voor een bijstandsuitkering. Met een AOV kun je het risico verzekeren. De hoogte van de uitkering kan gebaseerd worden op het bedrag dat je maandelijks nodig hebt om van rond te komen. Heb je al een dergelijke verzekering? Let ook goed op de einddatum van de verzekering. Veel oude arbeidsongeschiktheidsverzekeringen hebben nog een einddatum gebaseerd op een pensioendatum van 65 jaar of zelfs nog eerder.

Of je sluit een woonlastenverzekering af?

Met een woonlastenverzekering kun je bij arbeidsongeschiktheid en bij onvrijwillige werkloosheid een uitkering krijgen waarmee je de hypotheeklasten kunt betalen. Met deze verzekering kun je ook voor de toekomst regelen dat de hypotheeklasten betaalbaar blijven als het financieel tegenzit.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-05-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.