Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Kun je eerder met pensioen? - Wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt ook tegenwoordig nog eerder met pensioen. Hoe is dat haalbaar?

Als je eerder stopt met werken lever je na de officiële pensioendatum geld in. Een inkomensdaling schrikt af, maar wat als het financieel mogelijk is?

Door het verhogen van de AOW-leeftijd, kun je niet meer met je 65e met pensioen. Je eigen pensioenregeling is erop gebaseerd (geweest), maar in het opgebouwde pensioen via de werkgever is vroeger rekening gehouden met een AOW-uitkering vanaf de 65e verjaardag. Doordat dit wegvalt is op je 65e met pensioen gaan niet meer zo voor de hand liggend.

Bepaal waar je recht op hebt als je eerder stopt met werken

Voordat je contact met je pensioenfonds en adviseur opneemt om het eerder stoppen in gang te zetten kun je het beste eerst nog bepalen wat je aan pensioenrechten hebt. Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je nakijken waar je recht op hebt vanaf de pensioendatum. Hieruit blijkt ook waar je ongeveer recht op hebt aan AOW en of je ook nog vroegpensioen (bijvoorbeeld vanaf 62 jaar) hebt opgebouwd. Ook dan weet je nog niet wat je krijgt als je eerder stopt, maar stap één is gezet.

Het opgebouwde pensioen eerder in laten gaan

Op dit moment (2022) bestaat er recht op een AOW-uitkering vanaf 67 jaar. Deze datum staat vast en is niet te vervroegen. Je kunt het aanvullend pensioen wel eerder in laten gaan. Deze actie heeft wel gevolgen voor de hoogte van de opgebouwde pensioenrechten vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. 

Past jouw uitgavenpatroon bij het pensioeninkomen?

Het pensioeninkomen moet in de toekomst hoog genoeg zijn om leuk van te leven. Iedere dubbeltje moeten opdraaien hoeft geen probleem te zijn, maar het moet wel een bewuste keuze zijn. Neem je uitgavenpatroon mee in de overweging. Let vooral ook op de vaste lasten die ook na de pensionering doorlopen. Blijven de hypotheeklasten bijvoorbeeld ook in de toekomst betaalbaar? Ook als de hypotheekrentes sterk stijgen?

Afbouwen in plaats van stoppen met werken

Lukt het financieel niet om eerder te stoppen met werken? Mogelijk kun je het werkende bestaan afbouwen. Ga drie of vier dagen in de week werken in plaats van een volledige werkweek. Eén of twee dagen extra vrije tijd hebben kan je al een gepensioneerd gevoel geven. Niet alle werkgevers zullen hier voor open staan, maar het is in ieder geval een poging waard.

Je kunt tijdens je werkzame periode een kapitaal vormen om het eerder stoppen met werken mogelijk te maken. Maar hier moet je wel ruim de tijd voor hebben. Een goede aanvulling opbouwen gaat je namelijk niet lukken in een paar jaren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-11-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.